Budownictwo Dom LIFESTYLE

3 sprawdzone przepisy świąteczne prosto od profesjonalnych kucharzy.

3 sprawdzone przepisy świąteczne prosto od profesjonalnych kucharzy.
3 sprawdzone przepisy świąteczne prosto od profesjonalnych kucharzy. Sprawdź, czy je

Data publikacji: 2021-12-23
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: 3 sprawdzone przepisy świąteczne prosto od profesjonalnych kucharzy.
Kategoria: Dom, LIFESTYLE

3 sprawdzone przepisy świąteczne prosto od profesjonalnych kucharzy. Sprawdź, czy je znasz  Dom, LIFESTYLE - 3 sprawdzone przepisy świąteczne prosto od profesjonalnych kucharzy. Sprawdź, czy je znasz

1, PIERNIK STAROPOLSKI

SKŁADNIKI

500 g miodu naturalnego, może być wielokwiatowy
1,5 szkl. cukru
200 g masła
1 kg mąki pszennej tortowej
3 jajka
3 łyżeczki sosy oczyszczonej
125 ml mleka
Pół łyżeczki soli
2 torebki przyprawy korzennej do piernika  (łącznie 80 g)

                PRZYGOTOWANIE

Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.

Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5-6 tygodni.

Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkować, trzeba tylko podsypać mąką.

Piec na 5-7 dni przed świętami.

                PIECZENIE

Ciasto podzielić na 3 równe części.
Przygotować 3 blachy, każda o wymiarach 39 x 26 cm. Posmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Blaty można też upiec jeden po drugim, gdy posiadamy tylko jedną blaszkę.

Każdą z części piernika rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wyłożyć do blaszki, wyrównać.

Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15-20 minut. Piernik mocno rośnie, podwaja swoją objętość. Wyjąć, wystudzić.

Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (ok. 1 kg), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć. Odstawić do skruszenia na 3-4 dni w chłodne miejsce.

Piernik polać czekoladą lub lukrem. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Długo zachowuje świeżość, wystarczy zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę by nie wysychał.

 

2, SAŁATKA ŚLEDZIOWA

A to już wiesz?  PROFILE STORE PRO LED – nowa kolekcja lamp do systemu szynowego PROFILE

Śledź pod pierzynką

SKŁADNIKI

5 śledzi Ala Matjas
150g majonezu
40g cebula
120g ogórki konserwowe
50g Orzechy włoskie
120g Ziemniaki
120g Buraki
3 Jajka gotowane

PRZYGOTOWANIE

Filety śledziowe umyć i zalać zimną wodą. Wymoczyć przez 60 minut i następnie pokroić w kostkę. Buraki, ziemniaki oraz jajka ugotować i następnie obrać. Cebulę, ogórki, ugotowane i ostudzone buraki oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Jajka zetrzeć na tarce. Na dnie naczynia układać kolejno: Buraki, Śledzie, Majonez, cebulę, ogórek i ziemniak. Przykryć majonezem, a następnie kolejne warstwy buraków, jajka i majonezu. Całość można posypać drobno posiekanym koperkiem lub startym na drobnych oczkach serem żółtym.

 

3, CIASTO MARCHEWKOWE

SKŁADNIKI

2 jajka
200 g drobnego cukru lub cukru pudru
150 ml oleju roślinnego
200 g drobno startej marchewki
50 g posiekanych orzechów włoskich
75 drobno pokrojonego ananasa (świeży lub z puszki)
50 g wiórków kokosowych
200 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

POLEWA

200 g serka kremowego śmietankowego
100 g cukru pudru
50 g masła

 

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Ubić je do podwojenia objętości, dodać cukier i ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać ciągłym i cieniutkim strumieniem olej. Dodać marchewkę, ananasa, orzechy i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 150 stopni Celsjusza.

Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie wymieszać do połączenia składników.

Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 1 godzinę.

 

POLEWA

Ubić serek razem z miękkim masłem i cukrem pudrem. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki. W tym czasie dobrze wystudzone ciasto przekroić na pół. Spodnią warstwę posmarować 1/3 ilości polewy. Przykryć drugą częścią ciasta i rozsmarować pozostałą polewą.

A to już wiesz?  Miód z logo Geberit. Już 8 sierpnia Ogólnopolski Wielki Dzień Pszczół!

Można udekorować orzechami.

 

 

źródło: Biuro Prasowe, Komunikaty PR
Załączniki:
3 sprawdzone przepisy świąteczne prosto od profesjonalnych kucharzy. Dom, LIFESTYLE - 3 sprawdzone przepisy świąteczne prosto od profesjonalnych kucharzy. Sprawdź, czy je znasz
Hashtagi: #Dom #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy